Albertus-wandeling ter gelegenheid van 750 jaar Stevenskerk

woensdag 11 mei 2022

De Stevenskerk herdenkt in september 2022 dat de kerk 750 jaar eerder werd gewijd door Albertus Magnus. Het jubileum wordt herdacht met een reeks van feestelijke activiteiten. Eén daarvan is een herhaling van de voetreis die Albertus in 1272 maakte van zijn klooster in Keulen naar de Stevenskerk in Nijmegen. Een groepje pelgrims zal deze tocht lopen tussen zondag 28 augustus en dinsdag 6 september 2022. 

Albertus-wandeling ter gelegenheid van 750 jaar Stevenskerk

Deze Albertus-wandeling is een initiatief van praktisch filosoof Toine Janssen (De Wijsmakerij), sinds 2014 vrijwilliger in de kerk, en wordt georganiseerd in samenwerking met reisbureau Labrys. 

De tocht staat niet alleen in het teken van Albertus’ reis van 750 jaar geleden. Ook wordt stilgestaan bij het feit dat die reis in veel oudere dingen is ingebed: in de middeleeuwse bedevaarten, die weer langs Romeinse wegen en grenzen liepen, die weer de Rijn volgden, die weer langs het landschap van de stuwwallen kronkelde, die weer uit de IJstijden stammen, die weer het resultaat waren van klimaatveranderingen, die oeroude geologische processen weerspiegelden. Inbedding is de kerngedachte achter de Albertus-wandeling. De wandeling staat los van een specifiek geloof. 

Elke etappe zal worden begonnen met een korte gedeelde dagopening met poëzie, stilte en bezinning, verzorgd door Toine Janssen. Verder is er de meeste dagen een bezichtiging van een kerk, museum, monument of kasteel. De route voert grotendeels langs de Rijn, door middeleeuwse stadjes en langs Romeinse vestingen. Er wordt gezamenlijk gelopen. Na de laatste etappe bestaat er de mogelijkheid om op 7 september de herdenking in de Stevenskerk te bezoeken. 

Voor deze voettocht is het nodig getraind te zijn, om negen dagen achtereen te kunnen wandelen. Gemiddeld is de afstand van de etappes 20 kilometer, maar sommige zijn langer (tot 26 kilometer) of korter (15). Voor de wandelaars wordt gestreefd naar een groep van tien mensen. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar. 

Wie belangstelling heeft om mee te wandelen, de tocht financieel wil ondersteunen of op een andere manier bij wil dragen, kan voor informatie contact opnemen met Toine Janssen info@wijsmakerij.nl.

Google Reviews logo