Orgels

Orgelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de Stevenskerk. Er zijn maar liefst 4 orgels waaronder het monumentale König-orgel dat voor een belangrijk deel het 'gezicht' van de Stevenskerk bepaalt. Dit orgel is tussen 1774 en 1776 door Ludwig König gebouwd. Het is een van de weinige nog overgebleven orgels van zijn hand en staat bekend om zijn bijzondere klank. Naast het Königorgel zijn er nog het Assendelft-orgel, het Clerinx-orgel en het Ardennen-orgel.

Orgels
Rijksmonument Königorgel in de Stevenskerk

König-orgel

Het monumentale Königorgel is de blikvanger in het interieur van de Stevenskerk. Het staat in de Volkskrant-top 10 van grootste en belangrijkste orgels van Nederland en werd gebouwd door de Keulse orgelbouwer Ludwig König (1717-1789). Het orgel telt 3 manualen en 1 pedaal, 54 registers en maar liefst 3600 pijpen. Lange tijd was de kas donkerbruin, maar bij de laatste restauratie is het oorspronkelijke strogeel weer hersteld. Het orgel is versierd met o.a. musicerende vrouwen, engelen en het stadswapen van Nijmegen. De kas is ontworpen en gemaakt door Jan van der Hart uit Amsterdam.

Assendelft-orgel

Het orgel in de Zuiderkapel dateert, evenals het grote König-orgel, uit de achttiende eeuw. Het werd rond 1750 vervaardigd door de Nederlandse orgelbouwer Pieter Assendelft (1714-1766). Het is afkomstig uit kasteel Brakel en stond vanaf 1867 in de Nederlandse Hervormde kerk in Ommeren - dit verklaart de naam 'Ommeren-orgel', die gebruikt werd voordat bekend werd wie de maker was.

Assendelft-orgel in de Stevenskerk
Clerinx-orgel in de Stevenskerk

Clerinx-orgel

Boven de ingang van de Noorderkapel staat sinds 1968 een orgel van de Belgische orgelmaker Arnold Clerinx (1816-1898), dat dateert uit 1848. Het werd gebouwd voor een kerk in Beverst (België). De kast, het mechaniek en de frontpijpen stammen van het originele instrument. De rest is aangevuld door orgelbouwer Verschueren uit Heythuysen, die het orgel in 1988 restaureerde.

Ardennen-orgel

Van de vier orgels die de Stevenskerk rijk is, is het Ardennen-orgel het oudste. Het dateert uit de tweede helft van de zeventiende eeuw, wellicht rond 1700. De bouwer is onbekend. Voordat de Nijmeegse kerkvoogdij het in 1965 aankocht, stond het in de St.-Quintinuskerk in Wommersom (Vlaams-Brabant); het wordt ook wel ‘Koor-orgel’ genoemd.

Ardennen-orgel in de Stevenskerk

Bezoek voor meer informatie over de orgels in de Stevenskerk de site van de Nijmeegse Orgelkring