Orgels

Orgelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de Stevenskerk. Er zijn maar liefst 3 orgels waaronder het monumentale König-orgel dat voor een belangrijk deel het 'gezicht' van de Stevenskerk bepaalt. Dit orgel is tussen 1774 en 1776 door Ludwig König gebouwd. Het is een van de weinige nog overgebleven orgels van zijn hand en staat bekend om zijn bijzondere klank. Naast het Königorgel zijn er nog het Assendelft-orgel en het Ardennen-orgel. Het Clerinx-orgel werd eind 2021 verwijderd om plaats te maken voor de glazen wand in de Noorderkapel. Het heeft een nieuwe plaats gekregen in de
H. Nicolaaskerk in Heythuysen.

Orgels
Rijksmonument Königorgel in de Stevenskerk

König-orgel

Het monumentale Königorgel is de blikvanger in het interieur van de Stevenskerk. Het staat in de Volkskrant-top 10 van grootste en belangrijkste orgels van Nederland en werd gebouwd door de Keulse orgelbouwer Ludwig König (1717-1789). Het orgel telt 3 manualen en 1 pedaal, 54 registers en maar liefst 3600 pijpen. Lange tijd was de kas donkerbruin, maar bij de laatste restauratie is het oorspronkelijke strogeel weer hersteld. Het orgel is versierd met o.a. musicerende vrouwen, engelen en het stadswapen van Nijmegen. De kas is ontworpen en gemaakt door Jan van der Hart uit Amsterdam.

Assendelft-orgel

Het orgel in de Zuiderkapel dateert, evenals het grote König-orgel, uit de achttiende eeuw. Het werd rond 1750 vervaardigd door de Nederlandse orgelbouwer Pieter Assendelft (1714-1766). Het is afkomstig uit kasteel Brakel en stond vanaf 1867 in de Nederlandse Hervormde kerk in Ommeren - dit verklaart de naam 'Ommeren-orgel', die gebruikt werd voordat bekend werd wie de maker was.

Het Assendelft is in 2024 opnieuw in gebruik genomen na een uitgebreide restauratie. Lees meer daarover hier

Assendelft-orgel in de Stevenskerk
Ardennen-orgel in de Stevenskerk

Ardennen-orgel

Van de drie orgels die de Stevenskerk rijk is, is het Ardennen-orgel het oudste. Het dateert uit de tweede helft van de zeventiende eeuw, wellicht rond 1700. De bouwer is onbekend. Voordat de Nijmeegse kerkvoogdij het in 1965 aankocht, stond het in de St.-Quintinuskerk in Wommersom (Vlaams-Brabant); het wordt ook wel ‘Koor-orgel’ genoemd.

Bezoek voor meer informatie over de orgels in de Stevenskerk de site van de Nijmeegse Orgelkring

"Leuke middag!"

Ik ben bij de kerk geweest, aardige mensen en de kerk vond ik erg mooi. Bij de St-Stevenskerk worden verschillende activiteiten gedaan. Er wordt gebeden, gezongen, bijbel wordt gelezen en nog veel meer. De kerk biedt vele mogelijkheden. De kerk discrimineert niet tussen mannen en vrouwen en het is een plek waar leiderschap niet leidt tot een heersende taak maar een dienende taak. Ik vind het bijzonder, omdat er een hele geschiedenis achter zit. De kerk mag er dan niet heel bijzonder uitzien qua hoogte, grootte of mooiheid, maar het staat er al heel lang en heeft gestaan. Leuke middag!

Jens Glaudemans

"Een van de mooiste kerken van Nederland"

Een van de mooiste kerken van Nederland, bovenop een heuvel. Prachtig orgel!

sander zielman

"Prachtige kerk"

Prachtige kerk. Binnenin ook. Er staat ook een video presentatie over hoe de kerk is ontstaan en uitgebreid. En er omheen ook mooie gebouwen met verhalen!

sabine aldenhoven

"Beetje overdaad aan goud"

Beetje overdaad aan goud waar ik zelf niet zo goed tegen kan. Verder een mooie georganiseerde (externe) bijeenkomst gehad en genoten van het gerenoveerde orgel. Ook een toilet wat erg fijn was.

Koen Rijks

"A definite must"

Magnificent tour guide from the church and he has vast knowledge about the church and also paintings. The church has some areas,where no photography is allowed, however some things are just not meant to be photographed but rather be cherished through memory. A definite must visit when in Nijmegen

Charmaine
Google Reviews logo