Zilveren Camera 2023

Wanneer:
woensdag 02 oktober 2024 van 10:30 tot zondag 27 oktober 2024 17:00
Thema:
expositie
Entree:
€ 5,00
Zilveren Camera 2023

De Zilveren Camera is de meest prestigieuze prijs voor fotojournalistiek en documentaire fotografie in Nederland. Fotografen die inzenden voor de wedstrijd kunnen bij hun inzending aangeven of ze willen meedoen met de Zilveren Camera, Paul Peters Fotoprijs of de Prijs voor Storytelling.
De Zilveren Camera 2023 toont een indrukwekkende verzameling van de beste fotojournalistiek van het afgelopen jaar. Het neemt je mee met belangrijke en gedenkwaardige momenten, zowel in Nederland als wereldwijd. Daarnaast zijn ook de 75 Zilveren Camera winnaars uit de afgelopen driekwart eeuw te zien. 

 Tina Farifteh, 'Kitten of Vluchteling 6 - foto uit prijswinnende serie in de categorie Storytelling
"Waarom halen we de ene vluchteling met onze eigen auto op en laten we de andere verdrinken aan de grenzen van Europa? Deze korte documentaire gaat in op de mechanismen achter empathie, de impact van beelden op ons (on)empathisch handelen, en de gevaren van empathie-erosie.
Hoe kan het dat we zo empathisch zijn naar de een en zo wreed naar de ander? Zijn empathie en xenofobie verschillende kanten van dezelfde medaille? En wat doet de eindeloze beeldenstroom van leed met ons? Op confronterende wijze wordt in deze documentaire blootgelegd wie er onderaan de ‘empathieladder’ staat in noodsituaties. De maakster spreekt wetenschappers, mensen die in actie komen, en onderwerpt de kijker aan een experiment: wie zou jij uit een oorlog redden?
“Kitten of vluchteling?” is een reflectieve productie op het grensvlak tussen fotografie, film en beeldende kunst."

Sakir Khader, Het leven op de West Bank voor 7 oktober, 1e prijs Documentair Internationaal - Winnaar Zilveren Camera
De Westelijke Jordaanoever staat gedurende heel 2023 onder hoogspanning. Generaties Palestijnen leven in het vluchtelingenkamp Jenin, dromend van een terugkeer naar hun oorspronkelijke regio. Sommige van hen nemen de wapens op. Israël ziet het kamp als een broeinest van terroristen. De Palestijns-Nederlandse documentairefotograaf Sakir Khader legt al vier jaar lang het leven in het kamp vast, en zag van dichtbij een spiraal van woede, geweld en verdriet die de mensen al lange tijd in een wurggreep houdt en waar vrijwel niet aan te ontsnappen valt. De dood is een alledaagse realiteit geworden.

Meer informatie over de Zilveren Camera?

Bezoek de website
Google Reviews logo