Henk Terwal |
Oog voor de ruimte

Wanneer:
maandag 15 april 2024 van 10:30 tot zaterdag 25 mei 2024 17:00
Thema:
expositie
Entree:
Vrij
Henk Terwal |
Oog voor de ruimte

Henk Terwal
Oog voor de ruimte
Aquarellen van kerkinterieurs 

ZUIDERKAPEL 
Op vrijdag 24 mei is Henk Terwal aanwezig om over zijn werk te vertellen.

Henk Terwal (Zwartsluis, 1948) is een van de weinige kunstenaars in Nederland die een uitzonderlijk onderwerp in de hedendaagse beeldende kunst tot het zijne heeft gemaakt: het kerkinterieur. Hij schildert op een realistische manier, in een zacht palet sobere ruimtes die plaats bieden aan een kansel, een kerkbank, een koorafsluiting of een orgel.
Een kerkinterieur van Henk Terwal is het eindresultaat van een intensief wordingsproces. Nadat de kunstenaar eerst de totale ruimte van het kerkgebouw in zich heeft opgenomen, kiest hij een standpunt. Deze gezichtshoek is het startpunt van het beeld. Het is een bepalend punt in het gebouw waar hij de totale sfeer van de kerk kan ‘vangen’. Ter plekke schetst, berekent en tekent hij het interieur. Thuis, in zijn atelier, worden deze schetsen en tekeningen uitvoerig geanalyseerd en gecorrigeerd. Fase voor fase wordt de architectuur ontrafeld en weer opgebouwd om uiteindelijk tot een exacte perspectivische weergave te komen.
Henk Terwal zet met zijn karakteristieke kerkinterieurs de typisch Hollandse traditie der ‘perspectieven’ voort die ooit begon met het werk van P.J. Saenredam (1597-1665). Binnen deze lange traditie kiest Terwal zijn eigen richting. De opvallende afwezigheid van menselijke figuren in zijn werk, benadrukt het picturale van de ruimte. Dit geeft zijn werk een verstilde tijdloosheid.

Hieronder: Stevenskerk, doorzicht naar Zuidertransept

Meer werk van Henk Terwal zien?

Bezoek zijn website
Google Reviews logo