Gebroeders van Lymborch-viering

Wanneer:
zondag 08 september 2024 van 10:00 tot 11:15
Thema:
kerkdienst,  concert
Entree:
Vrij (uitgangscollecte)
Gebroeders van Lymborch-viering

Op deze zondag houden we de jaarlijkse Gebroeders van Lymborch-viering in middeleeuwse sfeer. De eerste zondag van een tweeluik rondom het 50-jarig jubileum van de Stadskerk OCP. In de middeleeuwen was er nog geen sprake van allerlei kerkgenootschappen maar tegen het einde van deze periode begon het er echt om te spannen.
Een Jezuïet, Eduard Kimman en een dominee, Paul Oosterhoff gaan een tweegesprek aan over waarom het zo fout is kunnen gaan. Nog meer kijken ze naar wat hen en eigenlijk alle kerken kan binden. Als vanzelf komt de rol van Maria als opvoedster van Jezus binnen een samengesteld gezin aan de orde. Hoe actueel en herkenbaar is dat. Daarbij hebben we net als de middeleeuwers allerlei verschillende moederbeelden voor ogen.
De vermaarde Gelderse zwarte madonna keert na vijf eeuwen weer even terug in de Stevenskerk. De onlangs geschilderde Maria Salus Populi icoon zoals meegedragen in de Gregoriusprocessie uit Les Très Riches Heures wordt voor het eerst aan het publiek getoond. Deze icoon is van grote betekenis binnen de katholieke kerk en toont een heel bijzondere Maria.


De dienst vangt aan met een grootse entrada waarbij de middeleeuwen herleven. Prachtige gezangen van de Schola Cantorum Carolus Magnus en I Bianchi. Bram Wildeman en Peter van den Berg zijn voorzangers en Jetty Podt bespeelt het orgel.
Een viering vol schoonheid, prachtige betekenisvolle voorwerpen en rijke verdieping.

Meer informatie?

Kijk op Stadskerk Nijmegen – thuis in de Stevenskerk
Google Reviews logo