Exclusieve vertoning documentaire Culture vs. War | Ontdek Oekraïne Festival

Wanneer:
donderdag 04 januari 2024 van 16:00 tot 18:00
Exclusieve vertoning documentaire Culture vs. War | Ontdek Oekraïne Festival

Click here for the text in English & Ukrainian

Documentaire Culture vs. War

We tonen drie exclusieve verhalen uit het Oekraïense project Culture vs. War over de representatieve culturele en creatieve sector van Oekraïne die besloot Oekraïne te verdedigen en te helpen – pop-rockband Antytila, de schrijver Serhiy Zhadan en de filmregisseur Serhii Mykhalchuk.  Door hun verhalen, overtuigingen en reflectie over de gebeurtenissen laten ze de wereld en de Oekraïense gemeenschappen kennismaken met de waarde en betekenis van de Oekraïense cultuur, die de Oekraïners helpen waardig verzet te bieden tegen de agressor. 

Antytila band zal voorafgaand aan de vertoning exclusief de Nijmeegse gemeenschap toespreken via een video! 

Verhaal 1: Cultuur versus oorlog.  Antytila 

Antytila, een Oekraïense pop-rockband, geleid door Taras Topolia.  De groep werd in 2008 in Kiev opgericht. 

Voor de oorlog trad de band op in stadions door het hele land, bracht tientallen video's uit en maakte acht grote tournees, waaronder die door Europa, de Verenigde Staten en Canada. 

In februari 2022, aan het begin van de grootschalige invasie van Rusland, sloten de muzikanten van de band, Serhii Vusyk en Dmytro Zholud zich vrijwillig aan bij de Territoriale Defensiekrachten van de strijdkrachten van Oekraïne. 

Later bracht de band samen met Ed Sheeran een hit uit, “2 step”, die 19 miljoen views heeft en getalenteerde kinderen afbeeld die getroffen zijn door Russische aanvallen. 

Citaten: 

We hebben de buitenlandse media aangesproken met het enige verhaal: we moeten Oekraïne op alle mogelijke manieren steunen, omdat we strijden voor gedeelde waarden, niet alleen voor Oekraïne maar ook voor onze gemeenschappelijke Europese toekomst.  Als we verliezen, zal Europa de volgende zijn. Maar we zullen niet verliezen. 

Verhaal 2. Cultuur versus oorlog.  Serhiy Zhadan 

 Serhiy Zhadan is schrijver, dichter, vertaler en muzikant.  De werken van Serhiy Zhadan worden over de hele wereld op grote schaal vertaald en zijn in bijna dertig talen te lezen.  De schrijver heeft vele Oekraïense en internationale literaire prijzen ontvangen.  Sinds het begin van de Russisch-Oekraïense oorlog organiseert hij artistieke evenementen en verleent hij vrijwillige hulp aan de strijdkrachten van Oekraïne. 

Citaten: 

Wat er nu tussen ons gebeurt, is ongetwijfeld een oorlog van culturen en waarden, van principes en verschillende werkelijkheden.  Al deze mooie dingen over vrijheid, democratie en menselijke waardigheid kunnen gemakkelijk hun essentie verliezen.  Maar voor Oekraïners die tegen het tweede leger van de wereld strijden, bleken deze waarden levend, reëel en de moeite waard om voor te sterven.  De overwinning van Oekraïne in deze oorlog is een kans voor de wereld om terug te keren naar haar waarden.

Verhaal 3: Cultuur versus oorlog. Serhii Mykhalchuk

Serhii Mykhalchuk, cameraman, directeur fotografie voor ongeveer 40 films, waarvan er vier werden genomineerd voor een Oscar in Oekraïne. Winnaar van de Zilveren Beer op het Filmfestival van Berlijn en tientallen wereldprijzen voor beste cinematografie. Hij heeft meegewerkt aan films als ‘Mamay’, ‘Illusion of Fear’, ‘Paradzhanov’, ‘The Guide’, ‘The Wild Fields’, ‘EKS’ en meest recentelijk ‘Dovbush’ (in Nederland vertoond met veel succes). Een auteur van 10 persoonlijke tentoonstellingen.
Serhii Mykhalchuk dient sinds de eerste dagen van de grootschalige oorlog in de strijdkrachten van Oekraïne en documenteert de misdaden van de Russen in Oekraïne.

Citaten:
Naast wapens hebben we ook camera's. En we kunnen ervoor zorgen dat dit verhaal, deze oorlog, herinnerd wordt. Voor de volgende generaties zullen de Oekraïners op Sparta lijken: een natie die opstond en dapper vocht tegen een veel grotere en sterkere agressor.

“Cultuur versus oorlog” is gemaakt door de Vereniging voor Filmproductie en Assistentie in Oekraïne – Kijk Oekraïens! met de steun van de Europese Unie in Oekraïne, de MHP Gromadi Foundation en de Babilon Company.

Ontdek Oekraïne Festival

Dit evenement maakt deel uit van het Ontdek Oekraïne Festival. Met een gevarieerd programma voor jong en oud wil de Stevenskerk de cultuur van Oekraïne dichterbij brengen. Samen met betrokken organisaties en vrijwilligers betuigen we zo onze steun in de strijd tegen de Russische agressie. Meer info.

Meer informatie?

Bekijk de website van Culture vs. War
Google Reviews logo