Engelse koorvesper
Capella Cumerana

Wanneer:
zaterdag 07 oktober 2023 van 16:00 tot 16:45
Thema:
kerkdienst,  concert
Entree:
Vrij (uitgangscollecte)
Engelse koorvesper
Capella Cumerana

Capella Cumerana zingt de maandelijkse vesperdienst, op de eerste zaterdag van de maand om 16:00 in de grote Stevenskerk in het centrum van Nijmegen. Koormuziek die tegenwoordig vooral tijdens concerten te horen is, wordt zo opnieuw in een liturgische context geplaatst. Dit geeft een diepere laag aan de tekst en muziek. De vespers worden georganiseerd door Stichting Ontcommer (Spiritualiteit en Cultuur in het hart van Nijmegen). Een bekend hoogtepunt in het jaarprogramma is het zingen tijdens de goed bezochte kerstnachtdienst in de sfeervolle Stevenskerk.

Gezongen avondgebed

In de traditie van de christelijke kerk worden er op verschillende tijden van de dag gebeden gezegd, met name in de kloosters en kerken. Dit koorgebed, of getijdengebed, heeft vaste momenten op de dag en een vaste structuur. Het bepaalt van oudsher het dagelijks leven in kloostergemeenschappen en ook van vele individuele gelovigen. De vespers zijn deel van dit dagelijkse getijdengebed. Ze zijn meestal een afwisseling van gezongen of gereciteerde psalmen, kantieken zoals het magnificat, hymnen, lezingen en gebeden. De koorvespers in de Stevenskerk worden doorgaans uitgevoerd volgens de zangtraditie van de Engelse Kerk, de Evensong.

Meer informatie?

Kijk op de website van Capella Cumerana

"Nagalm bij Frank Boeijen"

We waren bij een concert met Frank Boeijen, dat in de Stevenskerk heel intiem was en bijzonder klonk door de galm, die je in een kerk nu eenmaal hebt.

Ronald Schuurman

"Van buiten al veel te zien"

De kerk was gesloten bij aankomst, maar van buiten is al veel te zien. Er is een bord dat de hele geschiedenis van de kerk verteld, bijvoorbeeld de het starten van het bouwen begon in 1254. Ook de gebouwen eromheen zijn prachtig om te zien. Er staan heel wat oude gebouwen omheen.

Sieuwe Maas

"Koud en kaal"

Weinig imposant. Kille ruimte. Niet imponerend, noch inspirerend.
Daar gekregen stadsplan van Nijmegen was erg handig. Ik was er binnen een kwartier weer weg

Brigitteh

"Doorgangen"

Hoog boven de stad Nijmegen uittorent zie je de Stevenskerk.
Verrast waren we dat we gratis deze kerk mochten bezoeken.
Het was direct duidelijk dat dit een mooie protestante kerk is.
Rondom vind je diverse doorgangen via waar je de kerk kunt benaderen, anders dan je elders, waar zulke mooie historische gebouwen vaak aan grote pleinen liggen.
Binnen was net een kerkdienst afgelopen en overal waren nog mensen aan het napraten. Een mooi en oud orgel siert deze kerk.

Fred

"A beautiful church with a inclusive attitude"

A beautiful church with a inclusive attitude. They had a wonderful free photo exhibition with transgender as the theme. I found it so moving and accepting that a church would have display these images. To normalise, love and accept transgender people into the church is such a step forward in the right direction. Well done to the organises. The church is also as beautiful on the outside as it is on the inside. A must see if your in the area.

Andrew Bocxe-Meyer
Google Reviews logo