Engelse koorvesper
Capella Cumerana

Wanneer:
zaterdag 03 december 2022 van 16:00 tot 16:45
Thema:
kerkdienst,  concert
Entree:
Vrij (uitgangscollecte)
Engelse koorvesper
Capella Cumerana

Vespers in de advent
Aan de vooravond van 2e Adventszondag

Thema: Openstaan voor een nieuw begin

Vanouds is psalm 80 verbonden met de Advent. De wijngaard ligt misbruikt, geplunderd.
Wat moest bloeien en vrucht dragen lijkt bij de wortel afgesneden. Uit het evangelie lezen wij van Johannes de Doper. Is hij een naargeestige boeteprediker? Of iemand die mensen uiterst confronterend de spiegel voorhoudt van een nutteloos bestaan, een leven dat je niet zou moeten willen. Bij hem een woede om leegte en onzin. Om die boom! Bij Jesaja ontstaat er onverwachte nieuwe bloei: uit de omgehakte boom ontspruit een nieuwe twijg.
‘Omkeer’ is het sleutelwoord.
Henk Gols, voorganger
Capella Cumerana o.l.v. Jetty Podt
Berry van Berkum, orgel

Programma

Ad te levavi animam meam, J. Rheinberger (1839-1901)
O Lord, open our lips… The preces, T. Tallis (1505-1585)
Psalm 80 chant Vann
Lezen: Jesaja 11: 1-10; Mattheus 3: 1-12
Magnificat from the Dorian Evening Service, T. Tallis
Nunc dimittis from the Dorian Evening Service, T. Tallis
The Responses, T. Tallis
The Lord is my Shepherd, A. Carter (1939)
Verwacht de komst des Heren

Capella Cumerana zingt de maandelijkse vesperdienst, op de eerste zaterdag van de maand om 16:00 in de grote Stevenskerk in het centrum van Nijmegen. Koormuziek die tegenwoordig vooral tijdens concerten te horen is, wordt zo opnieuw in een liturgische context geplaatst. Dit geeft een diepere laag aan de tekst en muziek. De vespers worden georganiseerd door Stichting Ontcommer (Spiritualiteit en Cultuur in het hart van Nijmegen). Een bekend hoogtepunt in het jaarprogramma is het zingen tijdens de goed bezochte kerstnachtdienst in de sfeervolle Stevenskerk.

Gezongen avondgebed

In de traditie van de christelijke kerk worden er op verschillende tijden van de dag gebeden gezegd, met name in de kloosters en kerken. Dit koorgebed, of getijdengebed, heeft vaste momenten op de dag en een vaste structuur. Het bepaalt van oudsher het dagelijks leven in kloostergemeenschappen en ook van vele individuele gelovigen. De vespers zijn deel van dit dagelijkse getijdengebed. Ze zijn meestal een afwisseling van gezongen of gereciteerde psalmen, kantieken zoals het magnificat, hymnen, lezingen en gebeden. De koorvespers in de Stevenskerk worden doorgaans uitgevoerd volgens de zangtraditie van de Engelse Kerk, de Evensong.

Meer informatie?

Kijk op de website van Capella Cumerana
Google Reviews logo