De Nacht van Nietzsche

Datum:
vrijdag 12 november 2021
Tijd:
18:00 - 23:59
Thema:
concert,  lezing
Entree:
€ 18,29 per blok, € 28,29 twee blokken, € 35,79 passe-partout
De Nacht van Nietzsche

De Nacht van Nietzsche, een bijzondere performance rondom een muzikaal fragment dat Friedrich Nietzsche in 1871, 150 jaar geleden, op papier zette. Hoe zou het zijn wanneer de ‘eeuwige zandloper van het bestaan’ steeds maar weer wordt omgedraaid en je ontelbare malen precies hetzelfde beleeft? Het is een vraag die filosoof en amateurcomponist Nietzsche in zijn oeuvre opwerpt.

In de ‘Nacht van Nietzsche’ gaan Paul van Tongeren en Dirk Luijmes nader in op deze vraag. Van Tongeren, Denker des Vaderlands en Nietzschekenner, geeft een inleiding op Nietzsche’s werk en diens gedachte van ‘de eeuwige terugkeer van hetzelfde’, waarna Luijmes – door het vakblad Luister betiteld als de ‘Harmoniumspeler des Vaderlands’ – een korte compositie van Nietzsche laat horen. Op de wijze waarop het door Nietzsche bedoeld was: keer op keer, als in een eindeloze herhaling. Na een blok van anderhalf uur, volgt een identiek tweede blok en een derde, een vierde… Lukt het de luisteraars om het ‘nu’ te omarmen? Kan de muziek een test vormen voor een filosofisch experiment?

De Nacht van Nietzsche is gepland tussen van 18.00 – 24.00 uur en is opgedeeld in vier (identieke) blokken van anderhalf uur. Je kunt intekenen op één of meerdere blokken (blok 1: 18.00-19.30 - blok 2: 19.30 -21.00 - blok 3: 21.00 – 22.30 - blok 4: 22.30- 24.00).

Toelichting bij het bestellen (via de button 'bestel ticket' hieronder):

Kies optie 1 als je één blok wil bijwonen en selecteer(via de oranje button “select” die dan verschijnt) bij wélk blok je aanwezig wil zijn.
Kies optie 2 als je twee blokken wil bijwonen en selecteer (via de oranje button “select” die dan verschijnt) bij wélke, aansluitende, blokken je aanwezig wiltzijn.
Kies optie 3 als je bij alle blokken wil zijn (passe partout).

Deze productie wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Nijmegen

Verantwoording afbeeldingen - Friedrich Nietzsche. Foto Wikimedia, Gustav-Adolf Schultze - Paul van Tongeren. Foto Merlijn Doomernik - Dirk Luijmes. Foto Carel van Gestel 

Wil je erbij zijn?

Bestel hier direct jouw kaarten