555ste Sterfdag

Wanneer:
dinsdag 21 mei 2024 van 12:30 tot 14:30
Entree:
Vrij, een vrijwillige bijdrage in onze donatiezuil wordt zeer op prijs gesteld
555ste Sterfdag
Catharina van Bourbon

Rondleidingen en luiden van de Catharinaklok (uit 1566)
Op 21 mei 1469 overleed Catharina van Bourbon, hertogin van Gelre en groot weldoener voor de Stevenskerk.
Op haar voorspraak werd de Stevenskerk door de paus verheven tot kapittelkerk. En met de opbrengst van haar landgoederen werd de uitbreiding van de Stevenskerk bekostigd. Voor deze verdiensten werd zij op de ereplaats in het koor begraven, recht voor het hoofdaltaar. In 1512 liet haar zoon Karel van Gelre recht boven haar graf de tombe plaatsen die tot op de dag van vandaag het koor siert.

Op deze dag herdenken we het overlijden van Catharina, die tijdens haar leven zeer geliefd was bij de Nijmeegse bevolking.

Programma:
12:30 uur: Rondleiding langs het grafmonument voor Catharina van Bourbon en het graf in de crypte.
13:15 uur: Uitleg over het klokkenluiden door torenwachter Peter Kuipers
13:30 uur: Luiden van de Catharinaklok in de torenhal, door het Nijmeegs Klokkenluidersgilde.
13:45 uur: Beklimming van de Stevenstoren, waarbij de Catharinaklok bekeken kan worden.

Vooraanmelding is niet nodig; u kunt gewoon naar de Stevenskerk komen.

Hierboven: 'Rubbing' van de kopergravure op het grafmonument

Hierboven: Detail van het grafmonument.

Meer informatie over Catharina van Bourbon

Bezoek de website over de hertogin van Gelre
Google Reviews logo