Stevenskerk geselecteerd voor prijsvraag verduurzaming

dinsdag 15 juni 2021

De Stevenskerk is één van de negen iconische stadkerken waarvoor ontwerpteams aan de slag gaan. Met als doel verduurzaming van de kerk. Verduurzaming van een monument als de Stevenskerk is niet eenvoudig. Het vraagt om een combinatie van poëzie, techniek en schoonheid. Daarom schreven de Rijksbouwmeester en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed de prijsvraag 'Sublieme schoonheid, Sublieme duurzaamheid' uit.

Stevenskerk geselecteerd voor prijsvraag verduurzaming

Inmiddels zijn er 9 ontwerpteams gekozen en zijn de 3 thema's verdeeld over de deelnemende kerken.

Thema en teams

Elk team werkt een thema uit voor 3 kerken. De voorstellen sluiten aan bij de wensen van de kerkeigenaren, het gebruik, de monumentale waarden en de kwaliteit van dit uitzonderlijke type gebouwen. Het gaat niet om maatwerkoplossingen voor één specifiek kerkgebouw, maar om oplossingen die bruikbaar zijn voor andere monumentale (kerk)gebouwen.

De Stevenskerk valt, samen de Grote Kerk Zwolle en de Pieterskerk Leiden, onder het thema Binnenruimte: klimaat, gebruik en comfort.

De teams die voor de kerk aan de slag gaan zijn COUP, Buro Belén, De Groene Grachten i.s.m. Hylkema Erfgoed en Bartenbach.

Presentatie tijdens de Dutch Design Week 2021

De teams presenteren hun ontwerpen dit najaar bij een openbare bijeenkomst tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.