Orgels met een bijzondere klank

Samen met de kroonluchters bepaalt het monumentale König-orgel voor een belangrijk deel het 'gezicht' van de Stevenskerk. Dit orgel is tussen 1774 en 1776 door Ludwig König gebouwd. Het is een van de weinige nog overgebleven orgels van zijn hand en staat bij organisten en liefhebbers bekend om zijn bijzondere klank.


De vier orgels in de Stevenskerk

 König-orgel (rijksmonument)
 Ardennen-orgel (rijksmonument)
 Assendelft-orgel (rijksmonument)
 Clerinx-orgel
 

De Nijmeegse Orgelkring 

Is in 1966 opgericht om de orgelcultuur in Nijmegen en omgeving te bevorderen. Daarbij staat het organiseren van zomerconcerten in de Stevenskerk te Nijmegen voorop, van juni tot september iedere dinsdagavond om 20.30 uur. (behalve in de Vierdaagseweek,dinsdag 18 juli)

Het beroemde König-orgel neemt een centrale plaats in in de concertserie van de Nijmeegse Orgelkring neemt. Op dit veelzijdige instrument wordt een grote variëteit aan orgelmuziek tot klinken gebracht, van oud tot eigentijds. Bovendien organiseert de Orgelkring regelmatig bijzondere concerten, zoals een kinderconcert, een jazzconcert, een vertoning van stomme films begeleid met orgelimprovisatie. Orgelmuziek in combinatie met zang en andere instrumenten of kunstvormen staat ook op het progamma.

Het bestuur van de Nijmeegse Orgelkring bestaat uit vrijwilligers, aangevuld met de professionele organisten Berry van Berkum, Joost Langeveld en Dirk Luijmes. De stadsorganist van Nijmegen, Jetty Podt, is als adviseur aan de Nijmeegse Orgelkring verbonden.

Concertzomer 2020

Het (voorlopige) progamma voor de concertzomer 2020 vindt u hierIn verband met het Corona-beleid is de Stevenskerk gesloten en zijn alle concerten tot 1 juni afgelast.

Donateur worden van de Nijmeegse Orgelkring

Meer informatie over donateur worden van de Nijmeegse Orgelkring vindt u 
op deze pagina


foto: Arie Reijmerink