Ardennen-orgel

Van de vier orgels die de Stevenskerk rijk is, is het Ardennen-orgel het oudste. Het is te dateren in de tweede helft van de zeventiende eeuw, wellicht rond 1700. De bouwer is onbekend. Voordat de Nijmeegse kerkvoogdij het in 1965 aankocht, stond het in de St.-Quintinuskerk in Wommersom (Vlaams-Brabant); het wordt ook wel ‘Koor-orgel’ genoemd.

Het instrument is in 1974 door Vermeulen uit Weert gerestaureerd. Hierbij werd het klavier aan de oorspronkelijke kant, d.w.z. de achterzijde, teruggeplaatst. In 1990 volgde een herstemming door Vermeulen (middentoonstemming van acht reine tertsen). Hierdoor leent het orgel zich goed voor de uitvoering van oude muziek. Het pijpwerk is nog grotendeels oud; nieuw zijn de Tierce (discantgedeelte), Quinte B en Sesquialter D.

Het orgel beschikt over een manuaal en een aangehangen pedaal. Beide klavieren werden vernieuwd naar voorbeelden in Hattem (pedaal van het koororgel aldaar) en in het Belgische Engsbergen (een van de manualen van het Verbueckenorgel). Het koororgel wordt regelmatig bespeeld in de concertserie van de Nijmeegse Orgelkring

Zie ook: