Exposities 'Eine schöne Kirchen' & 'Dürer was here'

24-10-2020 - 22-11-2020

Data:       Zaterdag 24 oktober 2020 t/m zondag 1 november 2020 (Eine schöne Kirchen)
Zaterdag 24 oktober 2020 t/m zondag 1 november 2020 (Dürer was here)
Tijd:         Maandag t/m zaterdag 10.30 - 17.00  uur, Zondag 12.00 - 17.00 uur

Zaterdag 7 november 2020 t/m zondag 22 november 2020 (Eine schöne Kirchen
Zaterdag 11.00-16.00 uur, Zondag 12.00 - 16.00 uur
Entree:    Vrij.

Uw vrijwillige bijdrage in onze donatiezuil, bij de in- uitgang, wordt zeer op prijs gesteld.

Eine schöne Kirchen

Albrecht Dürer (1520) | Uwe Poth (2020)

Voor deze bijzondere expositie werd schilder Uwe Poth geïnspireerd door de Renaissance kunstenaar Albrecht Dürer. De directe aanleiding voor de tentoonstelling is een bezoek aan de stad Nijmegen door de beroemde kunstenaar Albrecht Dürer (1471-1528). Op 18 november 2020 is het precies 500 jaar geleden dat Albrecht Dürer op zijn ‘Nederlandse reis’ in Nijmegen verblijft. Over deze reis staat in Dürers dagboek vermeld: “Niemägen ist eine schöne Stadt, hat eine schöne Kirchen und ein wolgelegen Schloß.”

Albrecht Dürer heeft behalve zijn dagboekaantekening geen beeldend werk van zijn Nijmeegse indrukken nagelaten. Toch kunnen we zijn visie in beeld brengen. De Waalstad huisvest namelijk anno nu een van oorsprong Duitse kunstenaar, tekenaar en prentmaker, die net zoals Albrecht Dürer bijzonder geïnteresseerd is in perspectief, de Stevenskerk, Nijmegen, de mens en de alledaagse dingen: Uwe Poth.

Tijdens zijn lange carrière als kunstenaar heeft Uwe Poth meerdere schilderijenseries vervaardigd waarbij hij verwijst naar het werk van Albrecht Dürer. Poth verbindt geschiedenis en uiteenlopende thema’s en technieken met elkaar en met de huidige tijd. En hoe! Vorm en beeld versmelten bij Poth in een kleurrijke wereld. Hij nodigt u uit om te kijken, te delen en opnieuw te kijken naar een schilderkunst die een ware lust voor het oog is.

Dürer was here

schilderijen, tekeningen, houtsnijwerk
hedendaagse sieraadkunst van Galerie Door

Voordat Albrecht Dürer zich ontwikkelde tot meester van de tekenkunst werd hij opgeleid tot goudsmid. Reden voor Galerie Door om behalve werk van hedendaags kunstenaar Uwe Poth ook enkele hedendaagse sieraadkunstenaars in de schijnwerpers te plaatsen.

In de periode van 24 oktober t/m 1 november 2020 organiseert de galerie in de Zuiderkapel van de Stevenskerk een tentoonstelling ‘Dürer was here’. In de geest van de Nürnbergse alleskunner – goudsmid, perspectiefschilder, intellectueel, meester van de (hout)gravures – ziet u ongeëvenaard houtsnijwerk, zeer verfijnde tekeningen, uiteenlopende technieken en subliem vakmanschap in thema's die variëren van natuur, portretten en architectuur tot het alledaagse.