Tentoonstelling: Vervolgde componisten in oorlogstijd

01-08-2020 - 30-08-2020


Datum:           1 augustus 2020 t/m 30 augustus 2020

Tijd:                11.00 -17.00 uur
Entree:            Vrij, Uw vrijwillige bijdrage in onze donatiezuil wordt zeer op prijs gesteld 

Componisten in oorlogstijd

Nederland kende een bloeiend muziekleven in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw. Componisten als Géza Frid en Rosy Wertheim hadden een internationale carrière, koordirigent en componist Israël Olman was geliefd bij duizenden zangers. Max Vredenburg en Hans Lachman componeerden muziek bij films, in het Concertgebouw in Amsterdam klonken composities van Henriëtte Bosmans en Leo Smit. Nederland was een veilige haven waar buitenlandse vluchtelingen als Franz Weisz en Hans Krieg een nieuw leven opbouwden. De Hongaarse violist en componist Zoltán Székely arriveerde in het voorjaar van 1922 in Nijmegen, waar hij opgevangen werd door de familie Everts. Met dochter Mientje bouwde hij een nieuw leven op in Nederland en werd concertmeester van het Concertgebouworkest. Toen bleek dat hij Joods was, werd hij in 1942 prompt ontslagen. De oorlog maakte een abrupt einde aan soms pas ontluikende, soms glansrijke muzikale carrières. Dit deel van de Nederlandse muziekgeschiedenis is maar weinig verteld. In de tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met deze – bijna – vergeten componisten door verhalen en brieven te lezen, foto’s en manuscripten te bekijken en naar de muziek te luisteren.

Aansluitend op deze tentoonstelling is er op zondag 30 augustus ook een lezing en een concert. Klik hier voor meer informatie. 

De tentoonstelling wordt georganiseerd door de Leo Smit stichting, de stichting Zoltán Székely en het 4 en 5 mei comité Nijmegen. Financieel is ze mogelijk gemaakt door stichting Maror en stichting Levi Lassen. 

www.forbiddenmusicregained.org,  www.leosmit.nl / secretariaat@leosmit.nl