Henk Terwal, expositie van kerkinterieurs

Noordertransept Stevenskerk

Datum:           1 juli 2020 t/m 19 juli 2020
Tijd:                14.00 -17.00 uur
Entree:            Vrij,Uw vrijwillige bijdrage in onze donatiezuil wordt zeer op prijs gesteld

Henk Terwal

Henk Terwal (Zwartsluis, 1948) is een van de weinige kunstenaars in Nederland die een uitzonderlijk onderwerp in de hedendaagse beeldende kunst tot het zijne heeft gemaakt: het kerkinterieur. Hij schildert op een realistische manier, in een zacht palet sobere ruimtes die plaats bieden aan een kansel, een kerkbank, een koorafsluiting of een orgel.
Een kerkinterieur van Henk Terwal is het eindresultaat van een intensief wordingsproces.

Nadat de kunstenaar eerst de totale ruimte van het kerkgebouw in zich heeft opgenomen, kiest hij een standpunt. Deze gezichtshoek is het startpunt van het beeld. Het is een bepalend punt in het gebouw waar hij de totale sfeer van de kerk kan ‘vangen’. Ter plekke schetst, berekent en tekent hij het interieur.Thuis, in zijn atelier, worden deze schetsen en tekeningen uitvoerig geanalyseerd en gecorrigeerd. Fase voor fase wordt de architectuur ontrafeld en weer opgebouwd om uiteindelijk tot een exacte perspectivische weergave te komen.

Henk Terwal zet met zijn karakteristieke kerkinterieurs de typisch Hollandse traditie der ‘perspectieven’ voort die ooit begon met het werk van P.J. Saenredam (1597-1665).
Binnen deze lange traditie kiest Terwal zijn eigen richting. De opvallende afwezigheid van menselijke figuren in zijn werk, benadrukt het pictorale van de ruimte.
Dit geeft zijn werk een verstilde tijdloosheid.

Meer informatie over het werk van Henk Terwal, klik hier

Heeft u interesse in huur van de Stevenskerk en over hoe wij uw evenement tot een succes kunnen maken? Vul dan het aanvraag in en u ontvangt, geheel vrijblijvend, per mail informatie over de kerk en de tarieven.