Zondagmiddagrondleidingen in de Stevenskerk.

12-08-2018


foto:Patrick van Bree

Zondagmiddagrondleidingen in de Stevenskerk. 

Dichterbij is meer te beleven dan u denkt! 
Ontdek de Stevenskerk, het hart van Nijmegen!
 
Datum:  zondag 12 augustus 2018
Tijd: 14.00 – 15.00 uur
Entree:  vrij
 
De Stevenskerk is een beeldbepalend icoon van de stad: van welke kant je de stad ook nadert, altijd duikt daar het imposante silhouet van de toren op. Voor bezoekers van ver of voor inwoners van Nijmegen is het bekend. Natuurlijk kent u het ook. Maar hebt U ook de binnenkant van dit middeleeuwse gebouw in laatgotische stijl gezien? Dan zijn er vast ook een aantal vragen bij u opgekomen. Bij voorbeeld: is dit nu een katholieke of een protestantse kerk? En voor wie is dat schitterende grafmonument gemaakt? Of liggen er nog mensen begraven onder al die prachtige grafstenen op het koor? En waar komt die kat vandaan op één van de oorspronkelijke pilaren van de oudste kerk uit 1270? De blinkende kroonluchters met echte kaarsen, is dat niet een gigantisch karwei om die allemaal aan te steken? Dit zijn maar een paar voorbeelden van dingen die opvallen bij een bezoek aan de kerk en waarvan u niet meteen weet hoe het zit. Maar vandaag is er weer een zondagmiddagrondleiding met als thema:

De bouwgeschiedenis van de Stevenskerk

In 1273 werd op de Hundisburg een bescheiden, in laat-romaanse stijl opgetrokken kerk ingewijd. Toen na jaren de kerk te klein werd voor de groeiende stadsbevolking, bouwde men in fasen een geheel nieuwe kerk om de bestaande heen. Dit begon in de veertiende eeuw met een aanzienlijke uitbreiding van het koor en verhoging van de zijbeuken. In de zestiende eeuw voegde men een driebeukig transept en de Heilig Grafkapel toe, waarmee de kerk haar huidige omvang bereikte. Bij het bombardement op Nijmegen in februari 1944 werd de kerk zwaar beschadigd, daarna grondig gerestaureerd en in 1969 weer in volle glorie door prins Claus heropend.

U bent meer dan WELKOM! 
Verzamelen in de “koffiehoek”. Al uw vragen worden beantwoord! 
En als u er dan van overtuigd bent dat dit mooiste monument van Nijmegen niet verloren mag gaan, dan stellen wij een vrijwillige bijdrage van € 2,00 (meer mag natuurlijk ook) in de donatiezuil bij de uitgang zeer op prijs!

Eerstvolgende rondleidingen:
19 aug. Begraven in de Stevenskerk
02 sep De orgels in de Stevenskerk
30 sep. Van preekstoel tot prinsenbank
14 okt. Van een grafmonument, een familieruzie en de duivel
28 okt. De restauratie van de Stevenskerk 
 

Lees meer over Groepsrondleidingen
Lees meer over Rondleidingen voor basisscholen (groep 7 & 8)

Hebt u interesse in huur van de Stevenskerk en over hoe wij uw evenement tot een succes kunnen maken? Vul dan het aanvraagformulier in en u ontvangt, geheel vrijblijvend, per mail, informatie over de kerk en de tarieven


foto: Franz van Vlaanderen